Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ 21ης ΙΟΥΝΙΟΥ:ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΜΕΤΡΟΥΣΑΝ

 Η ΜΕΣΟΥΡΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 12.30 μ.μ. 
 (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ Ε=24Ο ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ). Μέγιστη σκιά=ο ήλιος χαμηλά στον ορίζοντα=χειμερινό ηλιοστάσιο.Ελάχιστη σκιά=ο ήλιος πιό ψηλά από ποτέ στον ουρανό=θερινό ηλιοστάσιο. Ο χρόνος μεταξύ δύο ελαχίστων ή δύο μεγίστων=ηλιακό έτος!!!!

Mε την ευκαιρία της επικείμενης μεγάλης αρχαίας γιορτής των απανταχού παγανιστών, του θερινού ηλιοστασίου ή "μεσοκαλόκαιρου", θα παραθέσω ένα επεξηγηματικό σχόλιο και σχήμα γι αυτούς που το περσινό μου άρθρο δεν το εμπαίδωσαν. Οι γιορτές  του μεσοκαλόκαιρου στις 21 Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο) ή  της εαρινής ισημερίας στις 21 Μαρτίου στη μακραίωνη ανθρώπινη ιστορία, δεν εορτάζονταν πάντοτε αυτές τις ημέρες, αλλά ήταν κάποιο τρόπο "κινητές",αν επιτρέπεται ο όρος. Ενδεικτικά παραθέτω ημερομηνίες του θερινού ηλιοστασίου, όπως τις δίνουν τα εξελιγμένα πλανηταριακά προγράμματα. Βλέπουμε δηλαδή ότι  τα σημεία των Τροπών μεταβάλλονται (Κλόνηση των Τροπών).

25/7/3714 π.Χ., 18/7/3000 π.Χ. ,10/7/2000 π.Χ., 2/07/1000 π.Χ., 24/06/1 μ.Χ., 16/06/1000 μ.Χ., 21/06/2000 μ.Χ., 20/06/3000 μ.Χ.
Κάποιοι φίλοι θα αναρωτιούνται: Μα καλά πώς οι αρχαίοι άνθρωποι υπολόγιζαν με ακρίβεια π.χ. τα 2 ηλιοστάσια; Η απάντηση είναι απλούστατη. Φυσικά δεν μετρούσαν την κίνηση του ήλιου στον ουρανό (που βέβαια είναι απαγορευτικό να τον κοιτάξεις για να μην τυφλωθείς), αλλά μετρούσαν τη σκιά που ρίχνει ο ήλιος!!! Έτσι αν έχεις μπήξει ένα πάσσαλο ύψους π.χ.  2-3μ. στο έδαφος κατακόρυφα, ή καλύτερα παρατηρείς και καταγράφεις τη σκιά που διαγράφει ένας οβελίσκος, τότε την ώρα της ημέρας που η σκιά του είναι πιό μικρή , ο ήλιος μεσουρανεί, δηλαδή είναι περίπου 12 .30 το μεσημέρι.
Αν λοιπόν για πολλές πολλές ημέρες, μετράς τη μικρότερη ημερήσια σκιά στις 12.30, και τη σημειώνεις κάπου, θα παρατηρήσεις φυσικά ότι το μήκος της σκιάς μεταβάλλεται μεταξύ ένός μεγίστου και ενός ελαχίστου. Αυτό γίνεται γιατί φαινομενικά ο ήλιος στη διάρκεια ενός χρόνου,   (βλέπε σχήμα) ανεβαίνει και κατεβαίνει (βρίσκεται ψηλά στον ορίζοντα το καλοκαίρι και χαμηλά το χειμώνα). Αν λοιπόν κοιτάξουμε στις σημειώσεις μας και βρούμε ποιά είναι η μικρότερη σκιά σε μήκος, σημαίνει ότι ο ήλιος την ημέρα εκείνη ήταν στο υψηλότερο σημείο της τροχιάς του. Άρα; Θερινό ηλιοστάσιο!!!! Όταν η σκιά ήταν η μέγιστη, τότε σημαίνει ότι ο ήλιος βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο του ορίζοντα.Άρα; Χειμερινό ηλιοστάσιο!!! Το διάστημα μεταξύ 2 μεγίστων ή δύο ελαχίστων σκιών τι μας δίνει; Φυσικά τις 365,25 ημέρες του χρόνου. Έτσι λοιπόν εύρισκαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι τα ηλιοστάσια και κατ'επέκταση το ηλιακό έτος. Πανεύκολα, χωρίς υπολογιστές. Από τη μεταβολή της σκιάς του ήλιου.Φυσικά η γνώση αυτή για να φτάσει και να περάσει στις τοπικές κοινωνίες, χρειάστηκε κάποιοι εμπνευσμένοι πρόγονοί μας, επί χρόνια να παρακολουθούν τη σκιά του ήλιου για να εξάγουν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα. Πραγματικά υποκλίνομαι στην ευφυία των προγόνων μας, και φιλοδοξώ μέρος της μεγάλης αυτής πρωτότυπης έρευνας να την παρουσιάσω στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συλλόγου των Τοπογράφων Μηχανικών που θα γίνει το Δεκέμβριο σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι συνάδελφοι μου θα ξεφύγουν από τα καθιερωμένα και τυπικά και θα ακούσουν για πρώτη φορά άγνωστες πτυχές της επιστήμης που φέρνω στο φως. Αλλά κι αν δεν ευωδοθεί η παρουσίαση της έρευνάς μου, το blog  μου νάναι καλά!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: