Τρίτη 20 Απριλίου 2010

GOOGLE EARTH : ΕΝΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΝΩΣΗΣ !!!!

Καθόμουν για πολλοστή φορά στον υπολογιστή. Φυσικά το μεγαλύτερο χρόνο μου, όταν είμαι συνδεδεμένος στο internet, το περνάω εξερευνώντας τη γη μέσω του GOOGLE EARTH, όχι μόνο λόγω επαγγέλματος, αλλά κυρίως λόγω ταξιδιωτικής περιέργειας. Απίστευτοι τόποι, εκπληκτικής ομορφιάς με έχουν κυριολεκτικά μαγέψει. Μάλιστα το GOOGLE EARTH συνεχώς μεγαλώνει την ευκρίνεια των περιοχών, έχει προσθέσει το Panoramio  με χιλιάδες φωτογραφίες, ακόμη και τα ναυάγια των πλοίων είναι σημειωμένα !!!
Όποιος δεν έχει δει τις Μαλντίβες, όπως οι περισσότεροι  μας, μπορεί να τις θαυμάσει μέσα από το εκπληκτικό GOOGLE EARTH, για μένα ότι καλύτερο υπάρχει στο διαδίκτυο. Αντί λοιπόν να χαζεύετε στο διαδίκτυο ,πάρτε τα παιδιά σας και κάντε μιά περιήγηση στο  κόσμο, με τα μάτια του GOOGLE EARTH. Δεν θα χάσετε!!! Τουλάχιστον χαζεύουν που χαζεύουν τα παιδιά μας, ας μάθουν και λίγη Γεωγραφία!!!

Φυσικά τα Αργοναυτικά ουδέποτε λείπουν από το πρόγραμμά μου, αφού κάνω συνεχώς τη διαδρομή με το GOOGLE EARTH, διότι συνεχώς η ανάλυση μεγαλώνει και άρα μπορώ να δω επιπλέον περιοχές που πριν 2-3 χρόνια δεν "καθάριζαν" σε μεγάλη μεγέθυνση.
Αποφάσισα λοιπόν να κάνω μιά πτήση όχι από επάνω, αλλά μέσα στα Στενά του Βοσπόρου, τις Κυανέες  Πέτρες  όπως τις αποκαλεί ο Ορφέας. Κατέβηκα λοιπόν στο επίπεδο σχεδόν της θάλασσας και με τον cursor έβαλα σε κίνηση -αργή σχετικά- το οπτικό σημείο παρατήρησης. Αισθάνθηκα ότι βρισκόμουν στην Αργώ και διέσχιζα τις Κυανέες πέτρες , όπως οι Αργοναύτες το 1870 π.Χ. Ξαφνικά από αυτό που βλέπω ,συνειδητοποιώ κάτι εκλπηκτικό.
Κατάλαβα γιατί ο Ορφέας μιλούσε στους στίχους 688-689 για πέτρες που ανοιγόμενες , έρχονται να συνενωθούν πάλι και επιπίπτουν ορμητικώς η μία επάνω εις την άλλην .
Φυσικά ο Όμηρος τις πήρε αυτούσιες, χωρίς ποτέ του να καταλάβει τον Ορφέα και τις μετονόμασε σε Πλαγκτές, ενώ ο μεγαλύτερος αντιγραφέας όλων των εποχών, ο Απολλώνιος ο Ρόδιος, στο κακέκτυπο αντίγραφό του( για να μην το χαρακτηρίσω αλλιώς) , "Αργοναυτικά"(Ι τόμος) έγραψε για Συμπληγάδες πέτρες που συγκρούονται!!! Ανάθεμα αν κατάλαβε ποτέ του που πήγαν οι Αργοναύτες. Κι όμως Πασσάς και λοιποί θεωρούν το "νάνο" Απολλώνιο, που αντέγραφε τα Αργοναυτικά στην αυλή του σπιτιού του, 1500 χρόνια μετά το ιστορικό γεγονός, πιό αξιόπιστο από τον ΓΙΓΑΝΤΑ Ορφέα, που πήρε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία και την έγραψε. Αυτό για μένα είναι ιεροσυλία και κραυγαλέα κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας του Απολλώνιου εις βάρος του Ορφέα!!!
Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ λοιπόν Ορφέας, περνώντας μέσα από τα στενά του Βοσπόρου (το ίδιο έκανα και εγώ με το GOOGLE EARTH μετά από 4000 χρόνια) παρατήρησε ότι επειδή οι Κυανές Πέτρες είναι ένα φυσικό πέρασμα μήκους περίπου 33 χλμ.(Πόρος ή πορθμός) που κινείται ελικοειδώς (και όχι π.χ. όπως η διώρυγα της Κορίνθου μήκους περίπου 6,5 χιλιομέτρων που είναι ευθύγραμμο κανάλι) λόγω της προοπτικής, επειδή μία στρίβει ανατολικά και μία δυτικά , φαίνονται μέσα από το GOOGLE EARTH σαν να συγκρούονται πράγματι η μία (ανατολική πλευρά) με την άλλη (δυτική πλευρά)!!!!
Δηλαδή ο άνθρωπος περιγράφει ΑΚΡΙΒΩΣ πως φαίνονται τα στενά του Βοσπόρου (στην αεροφωτογραφία από το GOOGLE EARTH) , όταν κάποιος τα διασχίζει, σε σχέση με το βάθος πεδίου και την προοπτική.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν το λογοτεχνικό του ταλέντο, τις παρομοιάζει σαν να κινούνται και να ανοιγοκλίνουν , ενώ στην πραγματικότητα ΑΝΟΙΓΟΚΛΕΙΝΟΥΝ  λόγω της προοπτικής!!!!
Χάρη στο εκλπηκτικό GOOGLE EARTH , άλλος ένας γρίφος των Αργοναυτικών λύθηκε οριστικά. 
Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι ο Ορφέας, θα έγραφε τέτοια ανακρίβεια όπως ο Απολλόδωρος. για πέτρες που δήθεν κινούνται  Απλούστατα έγραψε αυτό που θα έβλεπε οποιοσδήποτε διέσχιζε ή διασχίζει το Βόσπορο. Τις 2 του όχθες , φαινομενικά να ανοίγουν και να κλείνουν σαν να συγκρούονται!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: