Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ; ΦΕΥ!!!

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΓΙΑ ΠΡΟΓΟΝΟ ΣΑΣ;  

Διάβασα στο Metafysiko.gr ότι: στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης «ζωντάνεψε» (εγώ θα έλεγα «θάφτηκε» για 2η φορά) το απόγευμα της Παρασκευής 9 Απριλίου το 11χρονο κορίτσι που έζησε στην Αθήνα πριν από 2.440 χρόνια. Η «Μύρτις» μας έδειξε το πρόσωπό της, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, και από τις 15 Απριλίου θα περιμένει να μας συστηθεί στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
Παρατήρησα προσεκτικά την φωτογραφία και σαν ζωγράφος διέκρινα αμέσως ότι θέλει οπωσδήποτε πλαστική χειρουργική.  Νυστέρι μου φυσικά το adobe  το οποίο γνωρίζω να χρησιμοποιώ πολύ καλά και η γνώση των αναλογιών του προσώπου, με έβαλαν στο τρυπάκι να  διορθώσω αυτό το έκτρωμα που έχει τις εξής παραμορφώσεις:
Αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά), σχεδόν δεν έχει βλέφαρα, τα φρύδια είναι σαν να μην υπάρχουν, έχει πεταχτά δόντια, τα ζυγωματικά της είναι σαν να έχει κάνει εμφύτευση σιλικόνης, το σαγόνι της είναι στρογγυλό, το κάτω χείλος του στόματος σχεδόν ανύπαρκτο, ο λαιμός πολύ χοντρός και κοντός, τα αυτιά είναι χαμηλότερα από τα μάτια, μοιάζει να έχει σύνδρομο Down ή κάποιο γενετικό πρόβλημα και άλλα πολλά που διακρίνονται μόνο στη μεγέθυνση.
Ή ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΘΩΣΑ ΣΤΟ ADOBE PHOTOSHOP, ΣΕΒΟΜΕΝΟΣ TH  MNHMH ΤΟΥ 11ΧΡΟΝΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ;
Προσπάθησα και ζωγράφισα ένα συμπαθητικό κορίτσι, (η 2η φωτό) ίσως λίγο μεγαλύτερο σε ηλικία, που να  έχει όμως φυσιολογικές αναλογίες και όχι αυτό το άχαρο και άσχημο πράγμα. Φυσικά τις όποιες επεμβάσεις τις έκανα με ελεύθερο χέρι επάνω στην 1η φωτό.
Συγγνώμη δηλαδή. Ο γλύπτης που το έφτιαξε (υποτίθεται ότι προσέθεσε στο κρανίο που βρέθηκε άθικτο τους μύες που έλειπαν, φτιάχνοντας κάτι σαν κέρινο ομοίωμα) είναι γοητευμένος με το αισθητικό αποτέλεσμα; Γιατί εμένα μου προκάλεσε θλίψη η σκέψη και μόνο ότι οι αρχαίες Ελληνίδες ήταν τόσο άσχημες. Και μην πει κανείς ότι ήταν παιδί 11 χρονών. Και εμένα η κόρη μου έχει σχεδόν την ίδια ηλικία με την Μύρτιδα, αλλά είναι ένα φυσιολογικό παιδάκι, με φρυδάκια σχηματισμένα, με ματοτσίνορα, με παιδικό λεπτό προσωπάκι, με λεπτό λαιμό κλπ.
Αν την Μύρτιδα, κύριοι των Μουσείων Ακρόπολης και Γουλανδρή, την έχετε σε πίνακα (αμφάς 3/4 είναι η στάση της), τότε ευχαρίστως να καθήσω μιά-δυό  ημέρες να σας την ζωγραφίσω σε καμβά  (ελαιογραφία ή ακουαρέλλα) και να σας τη δωρίσω. Αν όμως την έχετε σε ομοίωμα, σας παρακαλώ αποσύρετε αυτό το έκτρωμα που προσβάλλει όχι μόνο την αισθητική αλλά και τη μνήμη του κοριτσιού. Συγγνώμη, τα αφεστώτα ώτα που τα είδατε στο κρανίο που βρήκατε; Τα φρύδια και τα ματοτσίνορα που δεν βάλατε ,είδατε πάνω στο κρανίο ότι δεν υπήρχαν; Τη μύτη , ενώ υπάρχει χόνδρος που φυσικά  λείπει,  γιατί τη φτιάξατε τόσο χάλια; Έλεος πιά με τη δήθεν επιστημονική έρευνα. Και βγαίνει   και ανακοίνωση σε όλα τα ΜΜΕ  -ελληνικά και ξένα μάλιστα -για το σπουδαίο "επιστημονικό" κατόρθωμα. Αγνοήθηκαν  στοιχειώδεις γνώσεις ανατομίας του προσώπου. Φαντάσου να μην ήταν και καθηγητές πανεπιστημίου  ή ο  "ειδικός" γλύπτης από τη Σουηδία-όπως διάβασα- αυτοί που ασχολήθηκαν. Ο καθένας που έχει και κάποιο τίτλο, προσπαθεί να μας πείσει ότι η θεωρία του είναι και αξίωμα. Σιγά μην ήταν τόσο άσχημη η Μύρτις, όσο την παρουσιάζετε κύριοι επιστήμονες. Σας συγχαίρω για την επίπονη εργασία σας και για το έργο σας. Πράγματι εντυπωσιακά άσχημο!!!  Και θα την ταξιδέψετε ανά τον κόσμο για να θαυμάσουν και οι ξένοι πόσο  άσχημες υπήρξαν οι αρχαίες Ελληνίδες.
Είναι ένα «βαρύ» επιστημονικό θέμα που πρέπει να καταστεί ελκυστικό από τον μέσο επισκέπτη και να παρουσιαστεί με καινοτόμο τρόπο, καθώς πρόκειται για μια έρευνα που είναι πρωτότυπη για τα παγκόσμια δεδομένα», λέει ο κ.αρχιτέκτων – μουσειολόγος,
1) Προσέξτε μην πάθει τίποτε λουμπάγκο από το πολύ βάρος. 2) Καινοτόμο δεν σημαίνει υποχρεωτικά και κακάσχημο3) Για τα παγκόσμια δεδομένα ε; Θεέ μου τι μετριοφροσύνη !!!!
Το μόνο χαρακτηριστικό που θα δεχόμουν ανατομικά σαν σωστό, είναι τα πεταχτά δοντάκια του παιδιού που λογικά  υπήρχαν στο κρανίο. Όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του -κατηγορηματικά - είναι έργο φαντασίας του γλύπτη. Αν λοιπόν είχε όντως πεταχτά δοντάκια και τότε δεν υπήρχαν σιδεράκια και ορθοδοντικοί, τι σας πείραζε να είναι το στοματάκι της κλειστό για να μην τονίζεται το πρόβλημα; Δεν το σκεφτήκατε ούτε αυτό το απλό τρυκ; Αν του βάζατε ενώτια (σκουλαρίκια), όπως συνήθισαν  τα κορίτσια στην αρχαία Αθήνα, έτσι για να το ομορφήνετε λίγο, γιατί δεν το κάνατε;  Στο όνομα της επιστήμης; Αλήθεια τη στέκα ή κορδέλλα που της φορέσατε (εμένα για στέκα μου κάνει) ποιός επαϊων τη σκέφτηκε; Μήπως τη βρήκατε στον ομαδικό τάφο; Τα μαλλάκια του παιδιού γιατί δεν τα αφήσατε ελεύθερα; Μήπως είχε και μαλλιά το κρανίο και δεν το ξέραμε; Κάνατε ότι ήταν δυνατόν για να παρουσιάσετε κάτι εξώφθαλμα άσχημο. Και φαντάζομαι θα έχει και εισητήριο για να θαυμάζουν οι επισκέπτες του μουσείου, το αριστούργημά σας!!!
Σεβασθείτε το -το καημένο- που θα το βλέπουν όλοι και θα το λυπούνται. Πέθανε που πέθανε από τυφοειδή πυρετό , μην το ''σκοτώνετε'' πάλι!!!!



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αμ το άλλο;;; Κόκκινα μαλλιά;;;; Τι ήταν η Μυρτίς, Ελληνίδα ή Κέλτισα;