Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ 20-03-2015!!!


                                                   
Για όσους έχασαν τη τρομερή έκλειψη ηλίου, ανεβάζω την προσομοίωση του πλανηταριακού προγράμματος REDSHIFT. Στην 1η φωτογραφία έβαλα στο πρόγραμμα την επιλογή FLY OVER THE EARTH  και είδα την έκλειψη, όπως θα την έβλεπε κάποιος ψηλά από το διάστημα!!!
Κατόπιν στη 2η φωτό άλλαξα τις παραμέτρους της προσομοίωσης και με την επιλογή STAY ON EARTH, κοίταξα τον ουρανό και θαύμασα την ολική έκλειψη από τη ζέστη του σπιτιού μου, 8 ώρες μετά!!! 
Στην 3η φωτό σε μεγέθυνση ο κώνος σκιάς πάνω στην  παγωμένη Ν.Σβάρμπαλντ με τους μόλις 200 κατοίκους, το βορειότερο κατοικημένο μέρος της Ευρώπης που ανήκει στη Νορβηγία και απ' όπου παρατηρήθηκε το max. της έκλειψης. Σήμερα βρέθηκαν στην νήσο αυτή του αρκτικού κύκλου, εκατοντάδες κυνηγοί εκλείψεων και μάλιστα και αρκετοί Έλληνες, όπως με πληροφόρησε ο φίλος ο Βασίλης που λίγο έλειψε να βρεθεί κι αυτός στην νήσο της Νορβηγίας. Ήταν μιά ολική έκλειψη που είχε ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο επιπλέον φυσικό γεγονός και γι αυτό την κυνήγησαν με πάθος: Κατά τη διάρκεια της ολικής εκλείψεως, δεν θα φαίνονταν μόνο οι πλανήτες και τα αστέρια, αλλά και το εξόχως εντυπωσιακό πρασινωπό φως από το Βόρειο Σέλλας!!!!.  Ναι, αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή η ολική έκλειψη συνέβη στον Αρκτικό Κύκλο, την έκανε ανεπανάληπτη!!!! ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΛΑΣ στη διάρκεια της ημέρας!!!!!!
Μάλιστα μου έδειξε το mail επικοινωνίας που είχε με τον υπεύθυνο Νορβηγό καταλύματος και μόλις διάβασα τις τιμές έμεινα: 1000 ευρώ τη βραδιά ήθελαν οι κάτοικοι του νησιού για τη διανυκτέρευση!!! Δηλαδή για τη "τρέλλα" της ολικής έκλειψης κάποιοι που ήρθαν από Αυστραλία και ΗΠΑ, όπως μου είπε ο Βασίλης, θα πλήρωναν τουλάχιστον 5000-7000 € !!! Μάλιστα στη τιμή οι ντόπιοι έδιναν και καραμπίνα για το φόβο των πολικών αρκούδων!!! Πραγματική "φρενίτιδα" για την συγκεκριμμένη ολική έκλειψη, που σημειωτέον είχε τη νέα σελήνη στο περίγειο, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση απο τη γη, δηλαδή μέγιστη φαινόμενη διάμετρο και άρα ολική απόκρυψη του ηλιακού δίσκου. Όπως όμως μου είπε ο Βασίλης "κυνηγός" και αυτός εκλείψεων που έζησε από κοντά τις τελευταίες χρονικά ολικές έκλειψεις σε  Σιβηρία και Καστελόρριζο, το συναίσθημα είναι μοναδικό. Ξαφνικά τα πάντα σκοτεινιάζουν, εμφανίζονται τα άστρα και οι πλανήτες του ουρανού (σ.σ. σίγουρα Ερμής-Αφροδίτη), τα πουλιά κουρνιάζουν, τα ζώα της φύσης τρομαγμένα πάνε για ύπνο, τα λουλούδια  γέρνουν κι αυτά λόγω μη ηλιοτροπίας, σταματάει η σύνθεση της χλωροφύλλης, οι άνθρωποι αισθάνονται εξώκοσμα, ότι δεν πατάνε στη γη. Τα 5 λεπτά της απόλυτης ηλιακής έκλειψης "αλλάζει" η φυσιολογία της ζωής, όπως την ξέρουμε. Αυτά τα 5 απόκοσμα λεπτά, όπως μου είπε πολύ παραστατικά ο Βασίλης, μένουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη των κυνηγών. Αυτά τα 5 λεπτά κι αυτός δεν τα αλλάζει με καμμία άλλη εμπειρία!!! Εγώ παρ' όλο που δεν έχω  "τρέλλα" για τις εκλείψεις, καταλαβαίνω απόλυτα τον Βασίλη και τους φίλους "κυνηγούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: