Τρίτη 29 Μαΐου 2012

TΡΙΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 1453 μ.Χ. -TΡΙΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2012 μ.Χ



Απίστευτη σύμπτωση σήμερα .Τρίτη 29 Μαίου. Η αποφράδα ημέρα του Ελληνισμού. Η άλωση της Βασιλεύουσας πριν από 559 χρόνια ΑΚΡΙΒΩΣ, ίδιο μήνα και ημέρα!!!!. Βρεθήκαμε τις Άγιες ημέρες του Πάσχα στα Άγια χώματα της Πόλης. Για να την προσκυνήσουμε. ΄Εληνες επισκέπτες αρκετοί. Βλέμματα  βουβά. Η συγκίνηση να πλημμυρίζει τις καρδιές μας.Τα μάτια μας να τρέχουν ποτάμι. Και εκεί, μεγαλόπρεπη για 1500 χρόνια στην σημερινή πλατεία Σουλταναχμέτ, να στέκει ολόλαμπρη όπως πάντα. Περιδιαβήκαμε το κατώφλι της.Σημαίες τουρκικες παντού για να θυμίζουν στον παγκόσμιο πολιτισμό, ότι ουδέποτε ήταν δική τους και ότι υπήρξαν απλά οι τελευταίοι κατακτητές της!!! Μπήκαμε μέσα στο μεγαλοπρεπή ναό. Ξαφνικά σαν να ακούστηκαν φωνές από το υπερπέραν. Νενίκηκάς σε Σολομώντα!!!!
30 χιλιάδες Βυζαντινοί να αποθεώνουν τον Ιουστινιανό. Όχι Θεέ μου δεν ήταν αλήθεια. Ήταν απλώς ένα παιγνίδισμα του νου. Προχωρήσαμε μπροστά και δεξιά. Σε κάποια στιγμή ακούσαμε ελληνικές ομιλίες και ενωθήκαμε με γκρουπ Ελλήνων, που η ξεναγός τους εξηγούσε κάτι, το οποίο ομολογώ ότι ουδέποτε είχα ακούσει. Έδειχνε δύο κολώνες. Στη μία υπήρχε το αποτύπωμα ενός χεριού και στην ακριβώς απέναντι κάποιο σημάδι και μιά σχισμή στο μάρμαρο. Είπε το εξής εκπληκτικό: Ότι όταν ο Μωάμεθ ο Πορθητής μπήκε την 3η ημέρα της Αλώσεως, καβάλα στο άλογό του στο ναό, αυτό αφηνίασε και κλώτσησε με την οπλή του την κολώνα, ο Μωάμεθ εκτινάχτηκε από το άλογο,  χτύπησε με το σπαθί του, την κολώνα,  ενώ και  δεξί του χέρι χτύπησε στην απέναντι κολώνα και έμεινε για πάντα το αποτύπωμά του (1η φωτογραφία). Την ρώτησα τότε: πως είναι δυνατόν ένας, έστω έφιππος, να  αφήσει σημάδι στα 3-4 μέτρα ψηλά, γιατί τόσο είναι το ύψος όπου βρίσκεται το αποτύπωμα της παλάμης. Ξαφνικά όλοι παγώσαμε με την απάντηση της Ελληνίδας ξεναγού: Το άλογο του Μωάμεθ δεν πατούσε στο πάτωμα του ναού, αλλά στα πτώματα των γυναικόπαιδων που βρίσκονταν σωριασμένα σχηματίζοντας λόφο 2-3 μέτρων από άψυχα κορμιά.!!!! Ακόμη κι αν αυτό είναι πιθανότατα μύθος όπως είπε η ξεναγός (δηλαδή το περιστατικό με το άλογο), ή η παλάμη είναι το αποπτύπωμα του Θεού όπως λέει ο θρύλος, η ουσία είναι ότι πάντοτε θα θυμίζει στις επόμενες γενεές την απίστευτη θηριωδία των οθωμανών, που στα 30.000 ανυπεράσπιστα γυναικόπαιδα που βρίσκονταν και προσεύχονταν στο ναό, ψέλνοντας τον Ακάθιστο Ύμνο, έδειξαν όλο το μίσος κατασφάζοντάς τα. Και δυστυχώς πολλοί Έλληνες προσκυνητές όταν επισκέπτονται το ιερό μνημείο του Ελληνισμού, θαυμάζουν το αριστούργημα του Ανθέμιου και του Ισίδωρου, αγνοώντας ότι υπήρξε τόπος σφαγής, ανυπεράσπιστων και αθώων ψυχών. Ελληνικών ψυχών. 
Δεν ξέρω αν Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικιά μας θάναι. Όσο και να προσπαθούν οι Τούρκοι να την εξισλαμίσουν με κάτι άθλιες στρογγυλές αραβικές πινακίδες, με μουσουλμανικές προσθήκες στο εσωτερικό του ναού, με 4 μιναρέδες, με την καταστροφή των ανυπέρβλητων χρυσών ψηφιδωτών που έχουν ασβεστώσει, με τις εκατοντάδες τούρκικες σημαίες, με το παραποιημένο όνομα Hagia Sophia Muzeni, ΟΛΟΙ οι τουρίστες που σέβονταν τον εαυτόν τους και μιλήσαμε μαζί τους γνώριζαν: Η Αγία Σοφία ήταν (και θα είναι) Ελληνική. Η καρδιά της χτυπάει Ελληνικά για 15 αιώνες. Οι ψυχές των Ελλήνων που μαρτύρησαν στις 29 Μαίου του 1453 έχουν στοιχειώσει το ναό, και όσο και να προσπασθούν οι Τούρκοι να την σφετεριστούν, την ιστορία δεν μπορούν να την καπηλευτούν.
Τους αναγνωρίζω, μέσα στην τρομερή τους προπαγάνδα, κι ένα ελαφρυντικό. Όλη η  Πόλη είναι ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ και περιποιημένη. Ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ στολίδι!!! Το ίδιο και ο περιβάλλων χώρος του Ναού. Παντού τάξη και μπράβο τους. Αν το Μνημείο αυτό ήταν στην Ελλάδα, πολύ φοβάμαι ότι θα ήταν αφημένο στη τύχη του, στα σκουπίδια και στους παράνομους μικροπωλητές. Μπορεί οι Τουρκαλάδες να την εκμεταλλεύονται τουριστικά και πολιτικά, τουλάχιστον όμως δείχνουν την προσοχή που της αξίζει. Κάτι είναι κι αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: