Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΧΕΙΡΩΝΑ

H είσοδος της σπηλιάς κρυμμένη από ροδιές και σχεδόν αόρατη. Τέσσερις μήνες την έψαχνε ο αντιδήμαρχος Σηπιάδος, ρωτώντας τους κατοίκους της περιοχής. Η σπηλιά βρισκόταν λίγο έξω από τη Μηλίνα και κανείς σχεδόν δεν γνώριζε την ύπαρξή της

O αντιδήμαρχος Σηπιάδος Παναγιώτης Παναγιώτου στην αυλή της σπηλιάς κατά την πρώτη επίσκεψή μας στις 21-09-07


Το εσωτερικό της τεράστιας σπηλιάς με την Ανεζίνα κατά την πρώτη επίσκεψή μας στις 21-09-07. Μπορεί κανείς να διαπιστώσει το μέγεθος της σπηλιάς αν το συγκρίνει με το πόσο μικρή φαίνεται η Ανεζίνα.

Ο Δήμαρχος Σηπιάδος Σταμάτης Βακούλας , στο εσωτερικό της σπηλιάς κατά την πρώτη επίσκεψη της 21-03-07. Του οφείλω την ανακάλυψη της Σπηλιάς του Κένταυρου Χείρωνα, γιατί όταν τον πήρα τηλέφωνο το Μάιο του 2007 για να του πω ότι έχω εντοπίσει από αρχαία κείμενα την Σπηλιά στην ευρύτερη περιοχή της δικαιοδοσίας του , δεν μου έκλεισε κατάμουτρα το τηλέφωνο, ούτε με πέρασε για κάποιο "τρελλό" που νομίζει ότι κάτι βρήκε, αλλά με πίστεψε και δικαιώθηκε.

Η σύζυγός μου Ανεζίνα στο εσωτερικό της σπηλιάς του Κένταυρου Χείρωνα, πολύτιμη αρωγός στην μεγάλη αυτή έρευνά μου, στις 21-03-08

Γιάννης Μεγρέμης & Σωτήρης Σοφιάς, λίγο μετά την έξοδο από τη σπηλιά στις 21-3-2008

Παναγιώτης Παναγιώτου( στο βάθος αριστερά, αντιδήμαρχος Σηπιάδος), Γιάννης Μεγρέμης, Σωτήρης Σοφιάς και Κώστας Βουζαξάκης( αρχαιολόγος από την εφορεία Βόλου) συζητούν με τον δήμαρχο Σηπιάδος Σταμάτη Βακούλα που στη φωτό βρίσκεται πίσω από το Γιάννη.Λίγο πριν την οριστική αποχώρηση από την περιοχή στις 21-03-08.


Στις 21-03-08, βγαίνοντας από τη σπηλιά. Στο προαύλιο της Σπηλιάς με θέα το λιμανάκι όπου το Δεκέμβριο του 1870 π.Χ. οι Αργοναύτες σταμάτησαν για να επισκεφτεί ο Πηλέας τον γιό του Αχιλλέα που δίδασκε ο Χείρων.

Στις 21-03-08 και ώρα 12.00 π.μ. Στο εσωτερικό της σπηλιάς μαζί με τους αρχαιολόγους (ακριβώς πίσω μου ο αρχαιολόγος Τάσος Σύρρος από την ΕΠΣΒΕ ) και τον αντιδήμαρχο Σηπιάδος (δεξιά)

Η ακριβής θέση της σπηλιάς τοποθετημένη στο χάρτη 1:50000 της ΓΥΣ ( Φ.Χ. Αργαλαστή) και το μικρό λιμάνι όπου έκαναν την πρώτη στάση οι Αργοναύτες.




Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4000 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ 4 ΧΡΟΝΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΟΡΦΙΚΑ!!!


Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2007 μαζί με τη σύζυγό μου Ανεζίνα, τον Δήμαρχο Σηπιάδας Σταμάτη Βακούλα και τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Παναγιώτου μπήκαμε σε ένα μνημείο του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Την περίφημη σπηλιά του Κένταυρου Χείρωνα.
Την προσδιόρισα ακριβώς μέσα από τα αρχαία Ορφικά κείμενα και πήγα και την επισκέφτηκα.
Στις 21 Μαρτίου 2008, μεταβήκαμε πάλι με κλιμάκιο αρχαιολόγων από την ΕΠΣΒΕ(Σύρρος Τάσος) και την εφορεία Βόλου(Βουζαξάκης Κώστας) για να τους υποδείξω τη θέση της σπηλιάς. Φυσικά θα χρειαστεί να την εξερευνήσουν από τη δική τους σκοπιά. Την σπηλιά είχαν προσπαθήσει να την εντοπίσουν και πριν από λίγο καιρό χωρίς επιτυχία με τη βοήθεια κάποιου αγροφύλακα , όπως με πληροφόρησε ο αρχαιολόγος Κώστας Βουζαξάκης. Αλλά και να την έβρισκαν , αποκλείεται να τους περνούσε από το μυαλό η μοναδικότητα αυτής της σπηλιάς. Το πολύ-πολύ να έμπαιναν μέσα σε μιά σπηλιά από τις εκατοντάδες που υπάρχουν στο Πήλιο.
Λίγες εκατοντάδες μέτρα βόρεια της Μηλίνας πάνω στο δρόμο που συνδέει τη Μηλίνα με το Χόρτο, βρίσκεται ένα απίστευτο μνημείο του Ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η Σπηλιά του Κένταυρου Χείρωνα, η Βαθοσπηλιά όπως την λένε οι ντόπιοι, οι οποίοι δυστυχώς αγνοούν ότι η εγκαταλελειμμένη σήμερα σπηλιά κουβαλάει ιστορία πλέον των 4000 ετών, αφού πιθανολογώ ότι μια τέτοια τρομερή σπηλιά θα είχε σίγουρα κατοικηθεί από τη λίθινη εποχή. Εδώ έζησε ο σοφός Κένταυρος Χείρωνας, εδώ γαλουχήθηκε ο Αχιλλέας, ο μεγάλος ήρωας της Τροίας. Έδώ έκαναν την πρώτη τους στάση ο Ιάσωνας, ο Ηρακλής και οι υπόλοιποι Αργοναύτες καθ’ οδόν προς την Κολχίδα.
Εδώ πάτησε το πόδι του ο μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών: Ο θεϊκός Ορφέας ο Θράκας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια κε Σοφιά τόσο για το οραμα όσο και για την επιμονή σας. Μακαρι να υπηρχαν πολλοί περισσοτεροι άνθρωποι σαν κι εσας. Σας ευχομαι απο καρδιάς ότι καλύτερο..

Γιαννης Σπυρόπουλος.